De mooiste en beste functionaliteiten van de Samsung Galaxy S9

Hoewel Nokia ook enige aandacht kreeg, waren de Samsung Galaxy S9 en S9 + waarschijnlijk de belangrijkste nieuwkomers op de smartphonemarkt tijdens het Mobile World Congress. Samsung heeft voor deze generatie veel wielen ingeschakeld. Afgezien van de gebruikelijke hardware-upgrade, werden de akoestiek van het apparaat geüpgraded, AI Assistant Bixby voegde nieuwe vaardigheden toe, implementeerde augmented reality-functies en, bovenal, een upgrade van de camera.

Maar slimme taalhulp, AR-gadgets en behoorlijke fotovaardigheden bieden al zoveel apparaten die vorig jaar op de markt zijn gekomen.

Nog even voordat we beginnen

Een tip vooraf: de Galaxy S9 + is getest en niet het reguliere model. De S9 + is iets groter (display met 6,2 in plaats van 5,8 inch diagonaal), heeft meer geheugen (zes in plaats van vier GB), kost ongeveer 100 euro meer en brengt een tweede camerasensor aan de achterkant.

Dit laatste is waarschijnlijk het meest relevante verschil. Het betekent dat hoewel de S9 en S9 + in veel gevallen waarschijnlijk foto’s van zeer vergelijkbare kwaliteit produceren, de getuigenissen in deze test niet één op één converteerbaar zijn in termen van camerakwaliteit.

Extern is de S9 + van de Samsung S8 + op het eerste gezicht moeilijk te onderscheiden wanneer men naar de voorkant kijkt. Dat de marges weer nog slanker hadden moeten worden, is waarschijnlijk zelfs met directe vergelijking van beide modellen nauwelijks herkenbaar met het blote oog. De telefoon meet 147,7 x 68,7 x 8,5 millimeter en meet iets minder dan 190 gram. Het grootste deel van de voorkant wordt ingenomen door het AMOLED-display, waarvan de hoeken esthetisch goedaardig afgerond zijn.

Dubbele camera op de S9

Aan de andere kant is de blik op de achterkant meer onthullend. Daar vindt u niet alleen de, zoals reeds opgemerkt, nieuwe dubbele camera, maar ook een iets andere opstelling van sensoren. Met de plaatsing van de vingerafdrukscanner naast de camera veroorzaakte Samsung vorig jaar veel frustratie, waar het ongemakkelijk was om te bereiken en ook vlekken op de lens veroorzaakte.

De vingerafdrukscanner

Nu is de vingerafdruklezer slim onder de fotosensor gemonteerd, zoals gebruikelijk bij scanners aan de achterzijde. De sensor zit echter nog steeds direct naast de camera om de hartslag en zuurstof in het bloed te meten. Wie deze functies om fitnessredenen vaker gebruikt, blijft daarom worstelen met het genoemde probleem.

Luidsprekers en USB poorten

Aan de onderkant heeft Samsung luidsprekers, USB C-poort en de 3,5 mm audio-aansluiting geplaatst. Links vind je de volumetoetsen en de “Bixby-knop”, rechts de aan / uit-schakelaar. De sleuf voor de maximaal twee simkaarten bevindt zich bovenaan.

De behuizing van de Galaxy S9

De techniek is opnieuw verpakt in metaal en glas. De achterkant is navenant glad, reflecterend en moeilijk te fotograferen. Het is nog steeds een echte magneet voor vingerafdrukken. Hoewel de mobiele telefoon dankzij het langwerpige schermformaat relatief gemakkelijk vast te houden is, wordt het gebruik van de meegeleverde beschermhoes aanbevolen vanwege de lage hechting van het glazen oppervlak. Dit neemt de telefoon echter een beetje de “premium” flair, het komt in een enigszins eigenzinnige textiellook. De hele constructie is immers zeer goed gemaakt en stof- en waterdicht volgens IP68-norm. Daarom moet het 30 minuten lang kunnen voorkomen dat zoet water tot een diepte van 1,5 meter binnendringt.

Ook inbegrepen: een snellader met kabel, een converter van microUSB naar USB-C en een OTG-adapter voor het aansluiten van USB-opslagapparaten en apparaten op de mobiele telefoon.

De display van de Samsung Galaxy S9

Het scherm levert een resolutie van 2.960 x 1.440 pixels, wat overeenkomt met een beeldverhouding van 18.5: 9. Standaard (en de voordelen van de batterijlevensduur) is deze geconfigureerd op 2.220 x 1.080 pixels. Het AMOLED-paneel is aan de zijkanten gebogen (vanwege de dunne randen is het zeer zeldzaam dat er onjuiste invoer is) en qua weergavekwaliteit zonder enige twijfel.

Krachtige, maar niet overschreven kleuren, contrasten en hoge helderheid laten er geen twijfel over bestaan ​​dat Samsung veel tijd en geld heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze technologie. Dankzij HDR10-ondersteuning kunt u genieten van meer contrastrijke scènes met compatibele filminhoud.

Samsung Galaxy S9 hardware

Onder de motorkap ligt nu de nieuwste processor van Samsung, de Exynos 9810, die werkt met een combinatie van vier high-speed cores (Mongoose M3 met maximaal 2,7 GHz) en vier zwakkere Cortex-A55 (tot 1m8 GHz). Alleen gebruikers in China en de VS krijgen een ander model met de Snapdragon 845 van Qualcomm. Het interne geheugen is afhankelijk van het model 64, 128 of 256 GB. Als je wilt, kun je tot 400 GB aanvullen met een microSD-kaart, maar daarvoor moet je een SIM-slot opofferen.

Ook Bixby is weer aanwezig op de S9

Android 8.0 is vooraf geïnstalleerd “Oreo” met de eigen Touchwiz-interface van Samsung. Dit wordt op veel manieren optisch aangepast, wijzigingen in de bedieningslogica hebben Samsung gered in vergelijking met “Vanilla” Android maar grotendeels. Alleen de menu-items in de instellingen hergroepeerden naar eigen goeddunken. Maar door de zoekfunctie kunt u de opties vinden die u nodig hebt.

Ook aanwezig is Bixby, de eigen mobiele assistent van Samsung. Hij is ook standaard ingesteld als taalhulp en is snel bereikbaar via de al genoemde Bixby-knop. Dit is een tweesnijdend zwaard, want: hij herkent al een aantal commando’s, maar alleen in het Koreaans, Chinees of Engels. Kleine taken, zoals het instellen of uitschakelen van een wekker, kennisvragen enz. Werken goed. Als u een Duitstalige assistent wilt, moet u ook de vooraf geïnstalleerde Google Assistent activeren en “Ok, Google” -Hotword oproepen.

Een live vertaler, een erg handige functionaliteit

Op camera gebaseerde functies zijn al geïmplementeerd in het Duits. Bixby kan bijvoorbeeld hotels, restaurants, bezienswaardigheden en andere interessante plaatsen in het livebeeld weergeven of zoeken naar vergelijkbare foto’s met het motief dat momenteel wordt bekeken. Als u op meer foto’s van hetzelfde sightseeing-object hoopt, kunt u teleurgesteld zijn. Terwijl hij naar de Stephansdom keek, groef Bixby de Dom van Keulen en het Louvre van Parijs op het fotonetwerk Pinterest.

Wat goed werkt, is de augmented reality geïmplementeerde “live vertaling” van tekstuele inhoud. Als de camera bijvoorbeeld op een menukaart is gericht, kan Bixby de tekst herkennen, deze vertalen via Google Translate en het resultaat over de cameraweergave plaatsen. Er zijn echter problemen met kleinere lettergroottes, zwakker lettercontrast en de herkenning van teksten op schermen.

QR-code lezer, het wordt steeds meer gebruikt

Ook inbegrepen is een QR-codelezer. Wat ontbrak in het testvoorbeeld was de geadverteerde functie die verschillende voedingsmiddelen identificeert en voedingswaarde-informatie biedt. In ieder geval leverden wijnetiketten weinig extra informatie op, hoewel niet elk etiket een hit scoorde.

Prestatietechnologie, de S9 + speelt weinig verrassing in de topklasse. Dit wordt aangetoond door de hoge resultaten van de allround benchmark Antutu en de 3D grafische test 3D Mark (Slingshot Extreme). In het bijzonder wist Vulcan bij het gebruik van de versnellingsinterface de reeds aanwezige concurrentie. In de praktijk heeft de S8 + ook geen merkbare problemen met drukke multitasking of grafisch complexe games.

De camera van de Samsung Galaxy S9

Samsung heeft tijdens de presentatie veel aandacht besteed aan de camera’s. De twee sensoren aan de achterkant werken met 12 megapixels. Men gebruikt een groothoeklens. Hiermee en niet alleen de aanvullende foto-informatie, wordt niet alleen de fotokwaliteit verbeterd, maar worden ook functies als een “hybride” dubbele zoom mogelijk.

Dat is natuurlijk wat de concurrentie al een tijdje doet, en daarom heeft Samsung dit jaar een dynamische verandering van de lichtgevoeligheid doorgevoerd. Onder normale daglichtomstandigheden werkt de camera met een diafragma van f / 2.4. In donkere omstandigheden schakelt het automatisch over naar f / 1.5.

Subjectief gezien zou Samsung de waarschijnlijk beste huidige smartphonecamera moeten leveren. Foto’s worden snel gemaakt, de kleurweergave is sterk, maar niet zo sterk dat het onrealistisch lijkt. Zelfs kleine details worden meestal bewaard. Als een punt van kritiek hangt eigenlijk alleen maar dat het automatisch opnieuw verscherpen van de opnamen af ​​en toe enigszins overdreven is en zeer zelden start de HDR-automatisch niet, waar het nuttig zou zijn. Over het algemeen werkt de op Bixby gebaseerde wervingskeuze erg goed.

Geweldige verbeterprogramma’s voor de camera

Het creëren van kunstmatige achtergrondonscherpte werkt goed. De randen van oppervlakkige motieven worden vrij nauwkeurig gedetecteerd. Goed werk is ook gedaan met de dubbele zoomlens, die een redelijke vergroting produceert van het beeld van de twee hoofdcamera’s, wat aanzienlijk beter is dan een klassieke digitale zoomlens met “opgeblazen” pixels. Natuurlijk kun je niet helemaal concurreren met een echte optische zoomlens.

De omschakeling van het diafragma komt de S9 + duidelijk ten goede. Men zou echter geen wonderen mogen verwachten. Foto’s slagen bij weinig licht – voor smartphoneverhoudingen – goed en, volgens de reclamebelofte, ook behoorlijk weinig ruis. In bijna volledige duisternis is deze camera echter duidelijk overbelast en produceert alleen beelden met schaduwrepresentaties en een herkenbare ruisfactor, tenzij u een flits gebruikt.